Folklorna skupina

1Glazbeno društvo „Sokol“ Buzet osnovano je davne 1905. godine i od tada neprestano djeluje. Trenutno u svom sastavu ima 86 članova u četiri sekcije: limena glazba, mješoviti pjevački zbor, nadaleko poznata muška klapa „Pinguentum“ te folklorna sekcija.


Godine  1973., započelo je s radom prvo folklorno društvo u okviru tada Kulturno-umjetničkog društva „Sokol“. Buzećani su 1975. godine sudjelovali na međunarodnoj  smotri folklora u Zagrebu te na mnogim drugima od kojih je i gostovanje u Mariji Bistrici. Izvodili su, prvenstveno istarske narodne i tradicijske plesove, kulturnu baštinu tadašnje države kao i grčkog Zorbu i ruski Zakačok. Članice su same šivale svoje nošnje  te su u svom fundusu imali i nekoliko kompleta nošnji drugih republika. Društvo je prestalo s radom 1990.godine.


    Sadašnja folklorna sekcija započela je s radom u rujnu 2017. godine i  okuplja 24 članica i članova u rasponu godina od 14 do 65. Na istarskim narodnim instrumentima prati ih četiri muzikanta na harmonici, klarinetu, bajsu, vijulinu a za balun potreban je i mih. U pratnji folkloru su i tri „kantadurke“ – pjevačice koje svojim glasovima prate ples sette paši a i samostalno pjevaju nekoliko starih napjeva buzetskog kraja.
Obzirom da su narodne nošnje prethodnih folkloraša bile njihovo privatno vlasništvo, nova sekcija je bila primorana nabaviti nove nošnje. To se postiglo uz pomoć cijelog Glazbenog društva koje je organiziralo dobrotvornu priredbu za prikupljanje financijskih sredstava na koju su se građani Buzeta odazvali u velikom broju. Uz to, svojim donacijama su financijski pomogli i buzetski gospodarstvenici i obrtnici.
Buzetski folkloraši vježbaju jednom tjedno u holu Osnovne škole. Do sada su naučili nekoliko istarskih narodnih plesova a imali su već i desetak nastupa.

Plesače na harmonici, bajsu, vijulinu i klarinetu prate Dragan Rušnjak, Denis Grabar, Albert Zornada i Vedran Brnobić.
Članice društva Marija Ribarić, Margita Pernić i Deana Flego pjevaju stare istarske napjeve.
Stručna voditeljica je Branka Silić.