Klapa Pinguentum osvojila zlato u Omišu

47-fdk-finale-muski-034Završnom večeri muških klapa u subotu je zaključen 47. Festival dalmatinskih klapa u Omišu, a prva nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, a time i Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, pripala je klapi Pinguentum iz Buzeta.
Pinguentum je prva istarska klapa koja je osvojila prvu nagradu žirija u Omišu.

 

Najviše glasova publike i Zlatni leut dobila je splitska klapa Mriža. Za nagrade na Trgu sv. Mihovila u Omišu, uz izravan prijenos na drugom programu HTV-a, natjecalo se dvanaest klapskih sastava: Omiš iz Omiša, Basca iz Baške Vode, Zrinski iz Vrbovca, Podvorje iz Kaštel Sućurca, Trabakul iz Kostrene, Mriža iz Splita, Bunari iz Vodica, Braciera iz Bola, Kožino iz Zadra, Kampanel iz Zagreba, Kaše iz Dubrovnika i Pinguentum iz Buzeta.

 

Za buzetsku klapu dobitnom kombinacijom pokazala se izvedba klapskih napjeva "Ja odlazim, draga" (obr. D. Tambača) i "Zeleni škoju, dobra dušo" (D. Tambača - J. Franičević Pločar - D. Tambača). Najnoviji uspjeh razveselio je Buzećane, slavilo se u Buzetu i Omišu odakle nam se telefonom javio voditelj klape Sanjin Radović.

- Neizmjerno smo sretni što je upravo jedna istarska klapa ovako prestižnim priznanjem nagrađena u središtu Dalmacije, u samoj kolijevci klapske pjesme, rekao nam je Radović.

 

Prva nagrada žirija Pinguentinima je najviše do sada osvojeno priznanje na omiškom festivalu na kojem su redoviti gosti. Lani se na finalnoj večeri muških klapa izborio za drugu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, dok mu je publika dodijelila treću nagradu. U superfinalnoj večeri, na kojoj nastupaju najbolje ženske, muške i mješovite domaće klape, Buzećane su glasovi publike svrstali na drugo mjesto.

 

Predlani su odlukom stručnog ocjenjivačkog žirija na finalnoj večeri osvojili treće mjesto, dok su u superfinalu omiškog festivala, zahvaljujući glasovima publike na omiškom trgu te glasovima gledatelja koji su natjecanje pratili ispred malih ekrana, osvojili prvu nagradu superfinala - Omišku zlatnu stinu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)