Stogodišnjica rođenja skladatelja

Zlatić dobio spomen-ploču u Sovinjaku

 

zlatic2010-1Hrvatski skladatelj, dirigent, etnomuzikolog i glazbeni pedagog Slavko Zlatić rođen je prije sto godina u malom Sovinjaku, kao prvo od osmero djece Marije Flego, udate Zlatić, iz Štrpeda (kćerke Frana Flega, prvog Hrvata načelnika Općine Buzet), i njenog supruga, učitelja Marka Zlatića iz Sluma.

 

Obilježavajući 100. obljetnicu njegova rođenja, Grad Buzet je na Zlatićevoj rodnoj kući postavio spomen-ploču. Na središnjoj svečanosti u Sovinjaku otkrio ju je gradonačelnik Valter Flego.

 

Spomen da je Zlatić upravo u Sovinjaku ugledao svjetlo dana postavljen je na inicijativu buzetskog GD-a Sokol, uz pomoć Grada i pripomoć pazinskog Kamena.

 

"Vrlo kratko je ovdje živio, ali je glas o Sovinjaku preko barba Zlatića kroz sva njegova velebna djela pronesen širom svijeta", istaknuo je vodeći svečanost Vladimir Pernić.

 

Obljetnica Zlatićeva rođenja obilježena je potom svečanim koncertom "Zlatiću u čast" na vidikovcu kraj župne crkve gdje se brojnim štovateljima Zlatićeva djela obratio izaslanik župana Sergio Bernich.

 

Zlatić je, rekao je Pernić, svoj umjetnički glazbeni izraz gradio ne samo na domeni vokalne, već i u vokalno-instrumentalnim i instrumentalnim formama. Svojim instrumentalnim skladbama, "Balunom" iz 1934. i "Istarskim plesom" iz 1936., u Berlinu na Olimpijadi 1936. zapanjio je svijet njima dotad nepoznatim elementima istarskog melosa.

 

Svečanost u Zlatićevom rodnom Sovinjaku održana je u organizaciji GD-a Sokol koji slavi 105. rođendan, suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" iz Buzeta i MO-a Sovinjak te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Istarske županije i Grada Buzeta. (Glas Istre, G. ČALIĆ ŠVERKO)