PROMOVIRAN CD »22 GODINE ZAJEDNO«, PRVIJENAC BUZETSKOG ZBORA

Doprinos očuvanju specifičnog istarskog načina pjevanja

Prvi nosač zvuka pečat je jednog vremena, trajni dokument o dugoj glazbenoj priči buzetskih zboraša, koji obuhvaća razdoblje od 1982. do 2004., rekla je ravnateljica Pučkoga otvorenog učilišta Mirjana Pavletić

 

cd2006-1BUZET - U palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, preksinoć je održana promocija prvoga CD-a mješovitog pjevačkog zbora Glazbenog društva »Sokol« Buzet pod nazivom »22 godine zajedno«.

- Prvi nosač zvuka pečat je jednog vremena, trajni dokument o dugoj glazbenoj priči buzetskih zboraša, koji obuhvaća razdoblje od 1982. do 2004. godine, kada je zborom ravnao dirigent Benjamin Makovec iz Pirana, rekla je predstavljajući novi nosač zvuka ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta »Augustin Vivoda« Mirjana Pavletić. Zbor je nakon Makovca vodila Ines Kovačić, a od početka ove godine vodi ga pulska dirigentica Ileana Perosa.

 

Mješoviti pjevački zbor, koji djeluje neprekidno od 1982. godine, materijal za svoj prvi nosač zvuka snimio je u veljači 2003. i 2004. u studiju Radija Pule.
- Među odabranima ima poznatih zborskih pjesama, dok su druge komponirane za druge vrste izvođenja, ali su kvalitetnom obradom priređene za zborsku izvedbu. Uvrštene su skladbe majstora istarskog melosa Dušana Prašelja, Josipa Kaplana i Nella Milottija, koji su svojim stvaralaštvom u istarskoj ljestvici pridonijeli očuvanju specifičnog istarskog načina pjevanja, rekao je izvršni producent CD-a Željko Jurjević. U razdoblju na koje se odnosi snimljeni materijal u zboru je, duže ili kraće vrijeme, pjevalo oko sto pjevača, a ovaj prvi nosač zvuka zaokružuje zajednički rad s profesorom Makovcem i predstavlja vrhunac 22-godišnje suradnje, rekao je Jurjević.

 

cd2006-2Mješoviti pjevački zbor djeluje u sklopu Glazbenog društva »Sokol«, koje je lani proslavilo stotu obljetnicu osnutka te je svojim CD-om dao skroman doprinos proslavi značajnog jubileja, dodao je Jurjević. Istaknuo je da su uz GD »Sokol«, izdavači Ministarstvo kulture i Grad Buzet, bez čije potpore zbor ne bi mogao ostvariti taj projekt koji je ujedno poticaj za nova glazbena ostvarenja.

 

Predsjednik GD »Sokol« Sanjin Radović uručio je priznanja najzaslužnijima za realizaciju ovog CD-a, maestru Benjaminu Makovcu, profesoru Bojanu Glavini za klavirsku pratnju te glazbenom producentu Aldu Špadi. Zahvalnice za podršku projektu dodijeljene su Ministarstvu kulture, Gradu Buzetu i Radiju Puli.

Glas Istre, G. ČALIĆ ŠVERKO