Klapa Pinguentum

pinguentum_prvi_nastupMuška klapa "Pinguentum" osnovana je 1994. godine u sklopu Glazbenog društva "Sokol". Osnivači su bili  osmorica mladića iz Buzeta i okolice, pod vodstvom Sanjina Radovića. Prosjek godina članova je bio ispod 20 godina, pa su u to vrijeme bili jedna od najmlađih klapa. Klapu tada čine: Mikele Presel (1. tenor), Elvis Kodelja, Leo Nežić (2. tenori), Elvis Krulčić, Vedran Radović (baritoni), Sanjin Radović, Sandro Draščić i Elvis Nežić (basi).
Ta postava djeluje tri godine. Bilo je manjih izmjena članova, pa su u tom razdoblju u klapi pjevali i Dijego Nežić, Dorjan Kodelja i Vlado Nemarnik (Boško). Nastupaju uglavnom na lokalnim smotrama klapa i  drugim kulturnim manifestacijama. Klapa prestaje s radom u jesen 1997. godine.
Prekid djelovanja traje punih osam godina. U tom razdoblju bilo je nekih pokušaja oživljavanja klape, ali u početku uglavnom bezuspješnih. Dolaskom novih članova u mješoviti pjevački zbor, koji pokazuju velik interes i za klapsku pjesmu, stvari se mijenjaju nabolje. Početkom 2005. godine stvara se kritična masa, ideje o osnivanju klape postaju sve glasnije. U studenom iste godine, pala je odluka. Na koncertu povodom stote godišnjice glazbenog društva, nastupt će i klapa. Dogovorom, preuzeto je ime stare postave, Pinguentum. Novu postavu klape čine: Aleksandar Pavletić (1. tenor), DKlaparagan Markežić, Mikele Presel (2. tenori), Igor Jermaniš, Sanjin Radović (baritoni), Nenad Medica i Sandro draščić (basi). Voditelj je i dalje Sanjin Radović. Kraće vrijeme u klapi je kao 2. tenor pjevao i Slaven Zlatić.
U početku klapa nastupa na festivalima i smotrama klapa u Istri i Primorju te drugim kulturnim i turističkim manifestacijama na Buzeštini. Tu završavaju sve ambicije. Unatoč tome, postiže solidne rezultate. Na Festivalu istarskih klapa "Pivajući sva smo blaga stekli" 2006. godine klapa je osvojila 1. mjesto stručnog ocjenjivačkog suda, a 2007. godine na istom festivalu klapa osvaja nagradu za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja. Počinju se redati značajniji nastupi, a na poticaj kolega iz klapskog svijeta, klapa se prijavljuje za FDK Omiš. U skladu s tim i probe postaju intenzivnije. Od nastupa možemo izdvojiti klapske minijature na Trsatskoj Gradini, susrete klapa u Crikvenici, "Bašćinski glasi" u Rijeci i „More ti si čežnja“ u Zagrebu. Počinje i suradnja s pulskim glazbenikom Brunom Krajcarom. U listopadu 2007. godine klapa je održala i samostalni cjelovečernji koncert u njemačkom gradu Karlsruheu.

2008. godine klapa je bila aposlutni pobjednik Festivala istarskih klapa u Buzetu osvojivši 1. mjesto stručnog ocjenjivačkog suda i publike te nagradu za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

Iste godine na večeri debitanata Festivala dalmatinskih klapa, osvojila je prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda i proglašena je najboljim debitantima ovogodišnjeg festivala. U finalnoj večeri omiškog festivala osvaja brončani Štit s povijesnim grbom grada Omiša (3. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda) i brončani Leut grada Omiša (3. nagrada publike). Višednevni boravak u Dalmaciji iskoristili su za sudjelovanje na smotrama u Kostanjama, Vodicama i večeri pobjednika FDK-a u Tribunju. U studenome, klapa je nastupila na koncertu klapa nagrađenih na FDK-u "Pismo moja, hrli tamo" u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.
Na KIK Festu 2009, koji nastaje proširenjem FIK-a na Primorsko-goransku županiju, klapa je ponovo najuspješnija, te osvaja 1. mjesto žiria i nagradu za istarsko-primorski glazbeni izričaj. Iz te godine možemo još izdvojiti plasman u finale FDK-a, nagradu za najbolju izvedbu izvornog napjeva u Skradinu, te zapažen nastup na 17. Bašćinskim glasima.
2010. godine, na KIK Festu klapa treći put za redom osvaja 1. nagradu žiria, i nagradu publike. Na FDK-u osvaja četvrto mjesto.
Slijedeće dvije godine obilježio je povratak klape među osvajače nagrada na FDK-u, i to u velikom stilu. 2011. godine klapa dobija brončani štit, te pobjeđuje u prvom superfinalu i osvaja Omišku Zlatnu Stinu. 2012 su ponovo vrlo uspješni: srebrni štit i brončani leut. Klapa počinje i snimanje svog prvog nosača zvuka.