gcal2904028.JPG.crop displayNa ovogodišnjem KIk Festu - Festivalu klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli", održanom 29. travnja 2014. u buzetskom Narodnom domu, klapa Pinguentum osvojila je Buzećanku - prvu nagradu publike i drugu nagradu stručnog žirija. U konkurenciji od jedanaest muških klapa s područja Istarske i Primorsko-goranske županije prvo mjesto, s 85,2 boda osvojila je muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog. Drugu nagradu s 83,8 bodova pripalo je klapi Pinguentum iz Buzeta, a treće sa 77,4 boda klapi Lungomare iz Umaga. Zvonejski kanturi iz Zvoneća osvojili su Brkicu - nagradu za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.


47-fdk-finale-muski-034Završnom večeri muških klapa u subotu je zaključen 47. Festival dalmatinskih klapa u Omišu, a prva nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, a time i Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, pripala je klapi Pinguentum iz Buzeta.
Pinguentum je prva istarska klapa koja je osvojila prvu nagradu žirija u Omišu.

 

Najviše glasova publike i Zlatni leut dobila je splitska klapa Mriža. Za nagrade na Trgu sv. Mihovila u Omišu, uz izravan prijenos na drugom programu HTV-a, natjecalo se dvanaest klapskih sastava: Omiš iz Omiša, Basca iz Baške Vode, Zrinski iz Vrbovca, Podvorje iz Kaštel Sućurca, Trabakul iz Kostrene, Mriža iz Splita, Bunari iz Vodica, Braciera iz Bola, Kožino iz Zadra, Kampanel iz Zagreba, Kaše iz Dubrovnika i Pinguentum iz Buzeta.


nagrada_stit_agKlapa Pinguentum je na ovogodišnjem Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu osvojila srebrni Štit Grada Omiša (2. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda) i brončani leut (3. nagradu publike).

Na muškoj finalnoj večeri, održanoj 27. srpnja 2012. godine, klapa je nastupila s dalmatinskom narodnom "Blago, blago, blago 'nome" u obradi Duška Tambače te narodnom "Garifule cviće moje" u obradi Ljube Stipišića. Uz klapu Pinguentum nastupile su i klapa Morbin iz Donjeg Humca, Bibinje iz Bibinja, Omiš iz Omiša, Pižolot iz Zagreba, Kaleta iz Zadra, Mriža iz Splita,Grdelin iz Zagreba, Kožino iz Zadra, Braciera iz Bola, Bunari iz Vodica te Kaše iz Dubrovnika.

Apsolutni pobjednik muške večeri 46. festivala dalmatinskih klapa je klapa Kaše iz Dubrovnika.


omis2009finaleNakon tri izlučne večeri Festivala dalmatinskih klapa održanih od 12. do 14. srpnja 2012. u Omišu poznati su ovogodišnji finalisti. Buzetska klapa Pinguentum i ove je godine, peti put zaredom, izborila svoje mjesto u finalu FDK-a. Otpjevavši dva narodna napjeva, "Blago, blago, blago 'nome" u obradi Duška Tambače i "Garifule cviće moje" u obradi Ljube Stipišića, Pinguentum je osvojio 28,4 boda i u finale ušao kao drugoplasirani.

U finalnoj večeri muških klapa, koja će se održati u petak 27. srpnja na omiškom Trgu sv. Mihovila nastupiti će:

"Morbin" - D. Humac

"Bibinje" - Bibinje

"Omiš" - Omiš

"Kaleta" - Zadar

"Pižolot" - Zagreb

"Mriža" - Split

"Grdelin" - Zagreb

"Kožino" - Zadar

"Braciera" - Bol

"Bunari" - Vodice

"Pinguentum" - Buzet

"Kaše" - Dubrovnik

Više o Festivalu pogledajte na www.fdk.hr

 


Stranica 1 od 5