Mješoviti pjevački zbor


25godinazbora2007-1Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva «Sokol» Buzet osnovan je 1945. godine. Do 1948. godine vodio ga je Ivan Hlabše Tita, a zatim Kazimir Munić pod čijim je ravnanjem ovaj zbor osvojio 1. mjesto na velikom Susretu zborova u pulskoj Areni. Nakon višegodišnje stanke rad zbora obnavlja se 1973. godine pod vodstvom Stjepana Čanžara, učitelja u buzetskoj osnovnoj školi. Ponovno slijedi stanka, a rad zbora nastavlja se 1982. godine kada zbor preuzima prof. Benjamin Makovec iz Pirana. Uz njegovo vodstvo zbor djeluje naredne dvadeset i dvije godine. 2004. i 2005. godine zborom ravna prof. Ines Kovačić iz Pazina, a od 2006. dirigentica zbora je Ileana Perosa iz Pule.

Zbor je zabilježio mnogo nastupa u zemlji i inozemstvu. Stalni je sudionik Raspjevane Buzeštine, Subotine, susreta zborova Naš kanat je lip u Poreču, susreta istarskih zborova "S pjesmom zajedno"... 2007. godine zbor nastupa na Danima duhovne glazbe CroPatria u Splitu.
Svečanim koncertom u prosincu 2007. godine zbor je obilježio 25. godišnjicu kontinuiranog rada.
Tijekom godine organizira i nekoliko samostalnih koncerata na području Buzeštine, a posebno se ponosi nastupima u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.
Krajem 2006. godine izdaje i svoj prvi CD pod nazivom "22 godine zajedno" koji rezimira rad zbora pod ravnanjem prof. Benjamina Makovca.

Na repertoaru nalaze se klasične zborske, crnačke duhovne, sakralne i zabavne kompozicije. Posebno njeguje istarsku narodnu glazbu velikih istarskih skladatelja Ivana Matetića Ronjgova, Slavka Zlatića, Josipa Kaplana i dr.