Superfinale 45. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2011

Slavuji iz Buzeta zaslužili 'Omišku stinu'

 

pingomis2011Omiš je u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića u subotu navečer dočekao i ispratio svoje prvo Superfinale - natjecateljsku večer ustanovljenu nakon gotovo pola stoljeća trajanja festivala, u kojoj su se prvi put sučelili svi najbolji vokalni sastavi, koji pjevaju dalmatinsku pjesmu. U elitnoj koncertnoj večeri slavili su pjevači 'Pinguentuma', uistinu zasluženo pa im je pripala novoutemeljena nagrada, premda ih je dan ranije odlukom žirija potukao Šufit' ...


Novina je bila i u tome da je prvi put stručne festivalske procjenjivaće smijenilo TV-gledateljstvo kojemu su nadodani glasovi prisutnih na Trgu sv. Mihovila. Makar će većina reći kako nam nitko sa strane nije potreban kao korektiv, isti se pokazao više nego korisnim. Na opće iznenađenje na koncu su slavili pjevači "Pinguentuma" pa im je pripala novoutemeljena nagrada "Zlatna omiška stina" Kažimira Hraste, i odmah kažimo, uistinu zasluženo. Ispada da su na nacionalnoj razini najbolji bili pjevači iz Buzeta, na regionalnoj slavio je "Šufit", a na lokalnoj omiški "Puntari".

 

A evo zašto: splitskom "Šufitu" je tek dan ranije u omiškom muškom finalu struka dala atest da su najbolji, a "Pinguentum" su postavili tek na treću poziciju, nadredivši im i "Grdelin" iz Zagreba. Publika u gledalištu za pravo čudo, u istoj je prigodi zaboravila na sjajne pjevače "Šufita", jasno glasujući za svoje, omiške "Puntare". Istog su uvjerenja prisutni bili i u Superfinalu, no TV-auditorij je stvari "unormalio". Jer, vidjelo se i na samoj izvedbi, to isto gledalište najjače je zapljeskalo baš pjevačima iz Buzeta. Zapravo se radi o sitnicama koje je teško ocjenama dovesti u normalu, i nije ovo prva godina da se za 0,1 bod gubilo finale, nagrade...

 

Uz to, bilo je očito, s izuzetkom "Versi", da ostatak mješovitih nije udovoljio elitnoj priredbi, što će reći da ova kategorija još i nije uhvatila maha i da joj sadašnji sustav natjecanja, bez polufinalnih okršaja, najlakše omogućava proboj među najbolje.

 

Dobitak ovogodišnjeg Omiša svakako je povratak u konkurenciju suptilnog "Šufita", četverostrukih omiških pobjednika, i liderstvo najkvalitetnije ženske klape, otresitog "Neverina". Povoljan ukupni doiam formiraju plasmani niza dubrovačkih sastava, dvije omiške klape u finalu i pravi bum klapa sa širega zadarskog područja. Nekada, kada se festival opterećivao dilemama, pustiti ili ne u konkurenciju prvu žensku vokalnu skupinu "Zadranke", vjetar u leđa bila mu je i činjenica da su dugo godina bile jedina klapa s toga etnomuzikološkog bazena (govorilo se o tome i na simpozijima!) bez baštinskog naslijeđa!

 

Pionirska godina

Ovo je bila pionirska godina koja je napokon priznala pravo stanje stvari na terenu, pa smo u festivalskoj koncertnoj kruni slušali najbolje iz triju kategorija, s participacijom koja je bila uistinu dobro odmjerena od strane umjetničkog ravnatelja Dušana Šarca, no s preporukom kako se ubuduće strogo ne mora slijediti matematička progresija iz kvalifikacija.

 

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija