Peta obljetnica buzetske klape Pinguentum

Pjesmom od Istre do Dalmacije

 

Zaljubljeni u toplu dalmatinsku tercu, poštujući njenu tradiciju, a istovremeno naglašavajući i cijeneći svoje istarsko, buzetsko nasljede, pinguentini su se, istaknula je predstavnica matičnog Glazbenog društva "Sokol" Buzet Ana Pernić, probijali među brojim klapama, izmjenjivali narodne istarske s narodnim dalmatinskim napjevima i pristigli u sam vrh klapske scene

 

pinguentum_5godinaBUZET - Svečanim koncertom u velikoj dvorani Narodnog doma muška klapa Pinguentum obilježila je petu obljetnicu kontinuiranog djelovanja. Koncert su raspjevani pinguentini započeli pjesmom "U mom kraju" koju je na stihove ročkog pjesnika Vlade Pernića uglazbio skladatelj Josip Kaplan, a potom su klapskom pjesmom proveli kroz pet uspješnih godina, prisjetili se važnih nastupa i uspjeha te glazbom dočarali najposebnije trenutke.

Zaljubljeni u toplu dalmatinsku tercu, poštujući njenu tradiciju, a istovremeno naglašavajući i cijeneći svoje istarsko, buzetsko nasljede, pinguentini su se, istaknula je predstavnica matičnog Glazbenog društva "Sokol" Buzet Ana Pernić, probijali među brojim klapama, izmjenjivali narodne istarske s narodnim dalmatinskim napjevima i pristigli u sam vrh klapske scene.

 

Klapa Pinguentum diči se s tri nagrade za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja, dvije prve nagrade publike na Festivalu klapa Istre i Kvarnera, a na istom ju je festivalu žiri čak četiri puta proglasio najboljom istarskom i kvarnerskom klapom. Srebrnu plaketu u kategoriji folklornih ansambala osvojila je na ovogodišnjem festivalu pjevačkih zborova u Zagrebu. Prvi tenor Aleksandar Pavletić, drugi tenori Dragan Markežić i Mikele Presel, bariton Igor Jermaniš, basovi Nenad Medica i Sandro Draščić te bariton i voditelj klape Sanjin Radović prvu nagradu žirija donose i iz Skradina, a s omiškog festivala vratili su se s brončanim leutom, brončanim grbom te nagradom za najboljeg debitanta.

 

Ove godine s osvojenim četvrtim mjestom u Omišu pinguentini su dokazali da su treću godinu zaredom na samom vrhu festivala. Glasine o svom gradu klapa je pronijela i u inozemstvu. Dvaput je održala cjelovečernje koncerte u njemačkom Karlsruheu, a nedavno se vratila s mini Albanske turneje, gdje je na poziv hrvatskog veleposlanstva sudjelovala na Festivalu komornih vokalnih skupina.

 

dispet_5godinaRođendanski koncert uveličale su gošće, članice ženske klape Dišpet iz Zagreba, koje su uvodno iznenadile tradicionalnom koledom "Evo smo vam došli" u obradi Joška Ćalete i osvojile srca brojne buzetske publike izvrsnom interpretacijom klapskih napjeva. Skladba "U zemju latinsku" u izvedbi Dišpeta 2007. godine osvojila je Porina, a ova je zagrebačka klapa do sada izdala tri samostalna CD-a "... za dišpet", "Rusulica" i "Svakome na voju".

 

bruno_5godinaNa koncertu održanom u organizaciji GD-a "Sokol", suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, pinguentini su interpretirali pjesmu "Mladost" Mate Balote koju je uglazbio Bruno Krajcar i koju izvode i na njegovom Porinom nagradenom albumu. Ovog poznatog pulskog kantautora, orguljaša i skladatelja buzetska klapa ugostila je i na svom slavljeničkom koncertu u Buzetu gdje su zajedničkim snagama otpjevali pjesmu "Čovik na srid mora".

 

Zapisala i snimila
G. ČALIĆ ŠVERKO