17. Bašćinski glasi još jednom potvrdili svoju pravu vrijednost – izvorno klapsko pjevanje

Nije svako višeglasje klapska pjesma


A capella izvedba jedan od uvjeta za nastup na riječkim Bašćinskim glasima, uz izvornost, barem jedne pjesme na programu. Ovaj su uvjet poštivale sve klape na riječkom koncertu

 

bascinski2009novilistSedamnaesti po redu Bašćinski glasi, održani u subotu, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, još jednom su potvrdili visok renome susreta ponajboljih hrvatskih klapa, što se (od 1992.) okupljaju jednom godišnje u Rijeci. Iako Istra i Hrvatsko primorje ne oskudijevaju klapskim koncertima - štoviše, iz ove regije svake se godine regrutiraju nove klape sudionice raznih natjecanja, što znači da aktivno i djeluju, pogotovo tijekom turističke sezone - Bašćinski glasi su jedna od rijetkih manifestacija koja podržava izvorno klapsko pjevanje, koje i jest prava vrednota ovog folklornog izraza. A ta izvornost se, makoliko na tome radili, ipak gubi i to zahvaljujući upravo - samim klapama.

 

Otpjevati izvornu pjesmu, na izvorni način, nije uopće jednostavno i zahtijeva posebnu boju i znalačko korištenje glasova, a također i vrlo decentno umjetničko vodstvo. Istinskih stručnjaka za izvorno pjevanje nema mnogo, pa tako ni klapa koje to umiju. Vidi se to na većini klapskih koncerata i javnih nastupa, gdje muški pjevački sastavi (a sve češće i ženski) pjevaju novokomponirani tzv. mediteranski melos, koji najčešće jedinu poveznicu s klapskim pjevanjem ima u višeglasju. Pritom se zaboravlja da nije svako višeglasje klapska pjesma, a niti se izvorna pjesma može bilo čime zamijeniti. No, u općoj inflaciji glazbe sumnjive vrijednosti - prolazi sve što na klapski način pjevanja sliči. Pritom se intonacija podržava korištenjem raznih instrumenata, a izvorno klapsko pjevanje je plemeniti zapjev isključivo glasom.

 

Zato je a capella izvedba jedan od uvjeta za nastup na riječkim Bašćinskim glasima, uz izvornost, barem jedne pjesme na programu. Ovaj su uvjet poštivale sve klape na riječkom koncertu, a nastupile su tri ženske i sedam muških klapa: Pobjednici ovogodišnjeg Omiškog festivala - Pivači KUD-a »Cambi« iz Kaštel Kambelovca i ženska klapa Folklornog ansambla »Linđo« iz Dubrovnika, zagrebačke klape »Nostalgija« i »Grdelini«, splitske »Ardura« (ženska) i »Filip Dević«, riječka ženska klapa »Luka«, zatim muške »Subrenum« iz Župe dubrovačke, trogirska klapa »Tragos« i buzetska »Pinguentum«. Sve zajedno, klape na ovim Bašćinskim glasima na omiškim su festivalima osvojile više od šezdeset nagrada, ponudivši i ovom prilikom zaista visok nivo klapskog pjevanja.

 

Većina klapa za »službeni« je dio nastupa odabrala najmanje jednu a često i dvije izvorne narodne pjesme, dok su na bis pjevali neku novoskladanu, u klapskom aranžmanu. Iako se ovo neće većini svidjeti, moram reći da su te nove pjesme - makar izvedene s mnogo truda i s visokim rezultatom što se tiče skladnog pjevanja - zapravo toliko odskakale od atmosfere izvornosti, da bi bolje bilo da nisu ni izvedene ovom prilikom. Jer, dobar izbor programa - veliki je dio uspjeha svakog nastupa. A iskorak, ako je već nužan, mora biti savršen. I ovom se prilikom dokazalo da izvorna dalmatinska pjesma (pa i ako ima četiri melodijski iste strofe s istim refrenom) dinamički razrađena može biti i te kako uzbudljiva, a novokomponirana - uz višeglasje i ritmičke raznolikosti - dosadna...

 

Ne bih sada nabrajala tko je što pjevao, jer svaka je klapa - ipak se radi o ponajboljim klapskim ansamblima u Hrvatskoj - izvela barem jednu skladbu za vrlo visoku ocjenu, ali bez ikakvih ograda treba ustvrditi da je riječka publika i tekako znala prepoznati najviše domete. Nije uopće lokalpatriotizam što je na insistiranje publike buzetska klapa »Pinguentum« jedina otpjevala čak dva bisa, a njihova sjajna izvedba istarske narodne »Bilo vavek veselo«, prava je kušnja - u intonativnom i sazvučnom smislu - za svaki a capella ansambl. Buzećani su međutim dokazali da im je i dalmatinska izvorna jednako bliska i potpuno opravdali ono što je šarmatni voditelj Joso Krmpotić uvodno rekao o njima - da su u samom vrhu hrvatskog klapskog pjevanja. I na drugi bis odgovorili su izvornom pjesmom!

 

Uzbudljiv je bio nastup riječke klape »Luka«, koja - iako djeluje već gotovo 25 godina - nije podlegla rutini. Zapjev je svjež, poletan pritom odmjeren i discipliniran, pa ne čudi što nižu uspjeh za uspjehom. Njihova izvedba »Galiotove pesni« bila je jedan od vrhunaca ovog koncerta; izvrsni su bili i Pivači »Cambija« - njihov Prvi tenor (Edi Šegota) ne samo što ima »najdalmatinskiju« boju glasa (koju podržavaju još tri Druga tenora), već ima i snagu nekadašnjih pučkih pjevača. Šteta što je morao koristiti mikrofon!

 

A svoju su popularnost opravdali i Splićani - »Filip Dević« - koji izvorno, gradsko klapsko pjevanje imaju u krvi. Njihov je zapjev plemenit i donosi nekadašnji klapski zvuk; pa »Tragos« s tenorima tradicionalno lijepa zapjeva; »Subrenum« skladan oktet sonornih basova; »Nostalgija« s poletom i uvjerenjem »Porinovih« laureata, koja je posebno oduševila izvedbom hvarske »Svitle noći«, koja je upravo zbog svoje izvornosti uvrštena u baštinu UNESCO-a... Lijepa budućnost je i pred mladim »Grdelinima«, a simpatije riječke publike osvojile su i dvije ženske klape, prvi put na Bašćinskim glasima - »Ardura« i »Linđo«.

 

Svjetlana HRIBAR, Novi List