ZAVRŠENI 33. SUSRETI "NAŠ KANAT JE LIP"

Kanat odzvanjao Sabornicom i ulicama Poreča

 

kanat2005-1POREČ - Sergio Bernich dirigirao je u subotu predvečer zborašima koji su na stepeništu ispred kazališta na Narodnom trgu tradicionalno otpjevali »Krasna zemljo«, kao uvod u koncert pjevačkih zborova na 33. susretima Naš kanat je lip. Istrijanska kanta i domaći ča odzvanjali su nakon toga Istarskom sabornicom i okolnim ulicama, jer je na drugoj večeri susreta nastupilo 12 zborova.

Koncert su otvorili debitanti na Kantu, umaški zbor osnovan prije nekoliko godina, »Vox siparis« sa Segiom Bernichem, a zaključio ga je pulski »Rondo Histria« kojim je dirigirala Vinka Burić i koji je otpjevao ne često izvođenu Prašeljevu skladbu na tekst Vladimira Nazora »Pred vratih Poreča«. Između njih prštalo je od raznolikosti, očite želje za iskreno dobrom pjesmom, a pun pogodak bili su gosti iz inozemstva koji su pjevali po domaću: zbor slovenske nacionalne zajednice iz Gorizie pjevao je »Belu nedelju« Matetića Ronjgova, autrijski iz Tirola »Ča ću storit« Đeni Dekleva-Radaković, a talijanski iz Lucinica »Svirajmo, igrajmo« Matetića Ronjgova.

Treba li koga posebno isticati? Kanat nikada nije bio natjecateljski, ali je duh nadmetanja oduvijek prisutan, jer se jedino ogledajući među sobom zborovi mogu usavršavati. Zato je Sabornica i u subotu navečer bila premala za sve koji su željeli čuti i vidjeti, makar i u uvjetima kao u sauni. Vrsarski ženski zbor Mendule pod ravnanjem Tome Njegovana očito napreduje, kao i lanjski debitantski višnjanski zbor Zajednice Talijana Arpa, s dirigenticom Miroslavom Pašić, čiji su solisti Diana Bernobich i Daniel Cunjac bili primjereno nagrađeni srdačnim aplauzom. Odlične su bile Puležanke: Teranke s dirigentom Nevenom Radakovićem i Djevojački zbor Glazbene škole »I. M. Ronjgov« koji vodi Branko Okmaca. Množini ženskih zborova doprinijeli su nastupi riječke Lire s Doris Babić i zagrebačkih »Zlatnih nota« s Paulom Fabinger Orešković.

kanat2005-2

 

Na kraju valja spomenuti buzetski zbor glazbenog društva Sokol, koji je dvadesetak godina vjeran Kantu, a ove je godine bitno pomlađen pjevačima i dirigenticom Ines Kovačić. Pridobili su publiku duhovitom i vrlo koncentriranom izvedbom Uhlikove skladbe »Jiež«, a nakon što su otpjevali Istarski tanac broj 1 Branka Starca, skladatelj je zadovoljno dirigentici stisnuo ruku. Kratki nastup na pozornici Kanta raspjevanim Buzećanima kao da je bio zagrijavanje, pa su se zabavljali pjesmom ispod glasa, mameći prolaznike ispred Talijanske osnovne škole.

 

Nakon podjele priznanja i diploma za sudjelovanje na 33. kantu, još jednom je iz svih grla zazvonilo »Krasna zemljo« uz obećanje: i klitu.

 

Glas Istre, S. Matejčić