30. obljetnica Mješovitog pjevačkog zbora "Sokol" Buzet

25godinazbora2007-1U četvrtak, 21.lipnja 2012. godine u buzetskom Narodnom domu održat će se svečani koncert „Glazbeni solsticij" u povodu 30. obljetnice kontinuiranog djelovanja Mješovitog pjevačkog zbora Glazbenog društva „Sokol" iz Buzeta. Na koncertu će kao gosti nastupiti i BeBop Sax Quartet iz Marije Bistrice sa solisticom Katarinom Zovak te poznati istarski kantautor Bruno Krajcar. Koncert započinje u 20.00 sati. Ulaz je besplatan.

 

 

Buzetski zbor korijene vuče još u 19. stoljeće, međutim s radom unutar Glazbenog društva „Sokol" započinje 1945. godine i to pod ravnanjem Ivana Hlabše Tita. Godine 1947. dirigentsku palicu preuzima Kazimir Munić pod čijim ravnanjem zbor osvaja 1. nagradu na susretu zborova u pulskoj Areni. Početkom sedamdesetih, nekoliko godina zbor djeluje pod vodstvom Stjepana Čanžara.

Dana 23. rujna 1982. zbor se ponovno aktivira i od tada kontinuirano djeluje punih 30 godina. Najdugovječniji dirigent zbora bio je maestro Benjamin Makovec iz Pirana koji je buzetskim zborom ravnao 22 godine. Njega je nasljedila Ines Kovačić iz Pazina, a od 2006. godine nadalje zborom ravna profesorica Ileana Pavletić Perosa.
U tridesetogodišnjem aktivnom radu zbor je održao mnoštvo zapaženih nastupa. Redoviti je sudionik kulturnih manifestacija na području Grada Buzeta (Subotina, Raspjevana Buzeština, božićni koncerti, Kulturno ljeto...). Koncerte je zbor održavao i u gradovima i općinama prijateljima Grada Buzeta (Quattro Castella, Čabar, Marija Bistrica). Zbor redovito sudjeluje i na susretu zborova „Naš kanat je lip" u Poreču te na susretima istarskih zborova „Zakantajmo Renatu Perniću". Od značajnijih nastupa koji su obilježili povijest zbora ističu se nastup na koncertu „Elio i 100 trieština" u pulskoj Areni 1994. godine, sudjelovanje na misi povodom umirovljenja kardinala Franje Kuharića 1997. godine, nastup sa združenim pulskim i francuskim zborovima na koncertu „En Chant - zbor za ljudska prava" 2009. godine. Buzetski Mješoviti pjevački zbor 2010. godine i sam je bio domaćin susreta zborova „Zakantajmo Renatu Perniću", a iste je godine 1.lipnja organizirao i svečani koncert u čast 100. obljetnice rođenja najvećeg istarskog skladatelja i dirigenta Slavka Zlatića. Zbor se posebno ponosi nastupom na susretu hrvatskog predsjednika dr.sc, Ive Josipovića i slovenskog predsjednika Danila Türka. Zapaženi nastup zbor je imao i u pulskom Istarskom narodnom kazalištu na koncertu Bruna Krajcara povodom 30. obljetnice skladateljeva rada. Na tom je koncertu zbor nastupio uz najveće hrvatske glazbenike Giorgia Suriana, Josipu Lisac, Olivera Dragojevića, Marka Tolju...
Svoj rad Zbor je predstavio i u emisiji Radio Televizije Zagreb „Prijatelji glazbe", a sudjelovao je i u kontakt emisiji „A sada mi večeras zajedno" koja se istovremeno prenosila na Prvom programu hrvatskoga radija, Radio Puli te programu Glas Domovine koji se prenosi diljem dijaspore.
Zbor se okušao i u natjecanjima i to prvi put 1985. godine na natjecanju zborova ZO Rijeka. Dolaskom Ileane Pavletić Perosa zbor konstantno sudjeluje u natjecanjima. Zapažen nastup ostvaren je na Danima duhovne glazbe „CroPatrija", održanom 2007. godine u splitskom HNK-u. Iz 10. natjecanja hrvatskih pjevačkih zborova koje se 2010. godine održalo u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski, zbor se vratio sa srebrnom plaketom i drugim mjestom stručnog ocjenjivačkog suda. U svibnju ove godine zbor je sudjelovao i na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru s kojega se vratio s osvojenim odličnim 6. mjestom.
Krajem 2006. godine zbor je izdao i nosač zvuka „22 godine zajedno" koji rezimira rad zbora s dirigentom Benjaminom Makovcem.
Povodom 25. obljetnice djelovanja zbora, na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Buzeta, Mješovitom pjevačkom zboru Glazbenog društva „Sokol" Buzet uručena je i srebrna plaketa Grada Buzeta za izuzetne zasluge i doprinos glazbenoj kulturi Buzeštine.