Zakantali Renatu Perniću

 

zborovi2010Peti susret istarskih zborova "Zakantajmo Renatu Perniću" okupio je sinoć u Narodnom domu deset zborova iz raznih krajeva Istre.

 

Zapjevali su mješoviti pjevački zborovi GD-a Sokol iz Buzeta, Maestral iz Veprinca, HKD-a "Franjo Glavinić" iz Rovinja, KUD-a "Istarski željezničar" iz Roča, Vox Siparis iz Umaga, Arpa - mješoviti pjevački zbor Zajednice Talijana "Dott. Silvio Fortuna" iz Višnjana, mješovita vokalna skupina Nešpula KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule, ženski pjevački zbor Novigrad - Cittanova iz Novigrada, mješoviti pjevački zbor Korona iz Umaga i mješoviti pjevački zbor KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule.


 

Zlatić dobio spomen-ploču u Sovinjaku

 

zlatic2010-1Hrvatski skladatelj, dirigent, etnomuzikolog i glazbeni pedagog Slavko Zlatić rođen je prije sto godina u malom Sovinjaku, kao prvo od osmero djece Marije Flego, udate Zlatić, iz Štrpeda (kćerke Frana Flega, prvog Hrvata načelnika Općine Buzet), i njenog supruga, učitelja Marka Zlatića iz Sluma.

 

Obilježavajući 100. obljetnicu njegova rođenja, Grad Buzet je na Zlatićevoj rodnoj kući postavio spomen-ploču. Na središnjoj svečanosti u Sovinjaku otkrio ju je gradonačelnik Valter Flego.


 

kanat2009-1Zboriste druge večeri Kanta nije omela kiša, te je 37. susret ipak obogaćen tradicionalnim zajedničkim pjevanjem pod dirigentskom palicom maestra Darka Đekića koje se zaorilo sa škalina ispred kazališta na Narodnom trgu. Pjevači su potom željno iščekivani u Istarskoj sabornici ispunjenoj do posljednjeg mjesta gdje su im dobrodošlicu zaželjeli prva dama Kanta Đeni Dekleva-Radaković i dugogodišnji voditelj programa Vladimir Pernić, te je velika manifestacija koja odiše specifičnim glazbenim izričajem konačno mogla početi.

Duhovne skladbe ispunile Eufrazijevu baziliku

Smotru je zajedničkim pjevanjem molitve »Oče naš« Matka Brajše Rašana u svečanoj atmosferi zaključilo sedam zborova

 

kanat2008-1POREČ - Zajedničkim pjevanjem molitve »Oče naš« Matka Brajše Rašana sedam je zborova u svečanoj atmosferi zaključilo 36. smotru pjevačkih zborova »Naš kanat je lip«. Tijekom dvosatnog programa Eufrazijevom bazilikom širila se duhovna glazba, a među brojnom publikom bio je i velik broj turista. Pozdrave i dobrodošlicu okupljenima uputio je kancelar porečke i pulske biskupije Ilija Jakovljević, a uslijedio je nastup dugogodišnjih znanaca Kanta, Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice, vođenih dirigentom Ivicom Frletom. Nježan i suptilni zvuk »Zvona«, novijeg uratka skladatelja Branka Okmace, u svoj je repertoar uvrstio mješoviti pjevački zbor Rubino iz Rovinja. Pod vodstvom mlade dirigentice Aleksandre Božac Orbanić, rovinjski je zbor uvježbano i nadahnuto izveo i »Seh duš dan« Igora Kuljerića. Tri porečka zbora nastupila su na ovogodišnjem Kantu; nakon Mosaica, koji je otvorio prvu večer, zadnje su večeri predstavljena ostala dva. Prvi su nastupili mladi pjevači iz dječjeg zbora Osnovne glazbene škole »Slavko Zlatić«. Vođeni profesoricom Suzanom Ursić, koncert su obogatili trima zanimljivim skladbama: Županovićevom »Minijaturom br. 3«, Schummanovim »Lastavicama« i Orffovom »Quando Conveniunt«.

25. obljetnica neprekinutog djelovanja

Glazbeni dio večeri završen je nastupom oba zbora koji su pod dirigentskom palicom Ileane Perosa izveli skladbu »Neka cijeli ovaj svijet« iz mjuzikla »Jalta, Jalta«

 

25godinazbora2007-1BUZET - Svečanim predblagdanskim koncertom u buzetskom Narodnom domu Mješoviti pjevački zbor glazbenog društva Sokol obilježio je 25. obljetnicu svog neprekinutog djelovanja. Tom je prigodom istaknuto da je glazbena družina osnovana 23. rujna 1982. i brojala je 35 članova, a u dosadašnjem razdoblju u njezinom je radu sudjelovalo više od stotinu glazbenih zanesenjaka. Uz devedeset minuta glazbenog programa članovi zbora su se prisjetili i svojih dosadašnjih dirigenata Benjamina Makovca, koji je buzetske glazbene entuzijaste vodio dvadesetak godina, Ines Kovačić, koja je svojom energičnošću privukla nove članove, a zahvala je upućena i sadašnjoj mladoj dirigentici Ileani Perosa na predanom radu koji je u proteklom razdoblju polučio zapažene rezultate.


Stranica 1 od 2